De 6 tips voor het verkoopklaar maken van jouw woning

De 6 tips voor het verkoopklaar maken van jouw woning

Een aantrekkelijke woningpresentatie creëren is heel belangrijk als je jouw huis wilt gaan verkopen. Investeer daarom in het verkoopklaar maken van jouw woning. Dit doe je niet voor de koper, maar dit doe je voor jezelf. Waarom?

Jij wilt dat een kijker tijdens de bezichtigingen zichzelf in jouw huis kan zien wonen.
Jij wilt het een potentiële koper makkelijker maken om juist voor jouw huis te kiezen.
Jij wilt dat de koop snel en tegen een goede prijs wordt gedaan.

Het is dus een (tijds)investering die zich dubbel en dwars terugverdient in een vaak snellere verkoop, tegen een hogere verkoopopbrengst. Met deze 6 tips kan je zelf aan de slag om ervoor te zorgen dat jouw woning er uitspringt op funda.

1.    Opruimen – Less is more!

Dit is echt de basis voor het verkoopklaar maken van jouw woning. Zorg dat je hier tijdig mee begint, want dit kost het meeste tijd. Onze huizen staan tegenwoordig te vol met de meubels, de dagelijkse spullen en accessoires. Dat leidt af, niet alleen op de foto’s, maar ook bij de bezichtigingen. Zorg daarom dat je jouw woning leger maakt. Maak leeg dat aanrecht, die overvolle vensterbank, en dat kastje met daarop kaarsen, foto’s en beeldjes. Kijk goed naar de meubels en overweeg om dingen tijdelijk weg te halen, die de ruimtes te vol maken. Echt less is more! Je hebt zelf vaak niet door hoe “druk” je huis kan ogen. Dus als jij denkt, wat is mijn huis kaal aan het worden, dan ben je goed bezig!

2.    Weghalen van persoonlijke spullen en foto’s

De canvasdoeken met foto’s van je kinderen, de ‘wall of fame’ in de gang of die spulletjes waar jij dierbare herinneringen aan hebt, maken van jouw huis een thuis. Echter een mogelijke koper wil zichzelf ook in jouw woning kunnen zien wonen. Deze persoonlijke spullen hebben geen waarde voor een koper. Sterker nog ze kunnen juist erg afleiden. Mijn advies is om deze spullen weg te halen, niet alleen bij het maken van de foto’s voor Funda, maar ook bij de bezichtigingen. Probeer door de ogen van een koper naar jouw woning te kijken en zorg voor een rustige, neutrale uitstraling waarmee je een brede doelgroep aanspreekt.

3.    Geef de badkamer(s) en slaapkamers een luxe uitstraling

Dit bereik je al door te investeren in beddengoed, kussens, handdoeken en accessoires. Vermijd te drukke prints op de bedden en houd het rustig met beddengoed in neutrale, effen tinten. Voeg kleuraccenten toe met sierkussens, een deken of sprei. Zorg dat de (nacht)kastjes leeg zijn op een leuke lamp of een enkele accessoire. Overweeg om een plant neer te zetten. Planten geven een ruimte een fijne sfeer en de groene kleur zorgt voor een positief gevoel.

De badkamer geef je een luxere uitstraling met o.a. nieuwe dikke handdoeken, mooie flessen handzeep/lotion en een paar decoratieve accessoires. Zorg ervoor dat de dagelijkse toiletartikelen, flessen shampoo en douchegel uit het zicht zijn. Voeg afhankelijk van de ruimte ook hier wat planten toe. Houd het vooral rustig en leeg en zorg dat het uiteraard brandschoon is. 

4.    Vergeet de buitenkant van het huis en de tuin niet

De eerste foto die je op funda ziet is de voorkant van jouw huis! Potentiële kopers rijden vaak eerst langs een paar woningen die te koop staan, voordat zij een afspraak maken voor een bezichtiging. Niet alleen om de buurt te verkennen, maar ook om een eerste indruk te krijgen van het huis.

Zorg dus dat die eerste indruk goed is en dat de buitenkant van jouw woning er netjes en verzorgd uitziet. Dit betekent aandacht besteden aan de tuin. Zorg ervoor dat dode planten, onkruid en bladeren verwijderd zijn en het pad naar de voordeur schoon is. Verwijder eventuele groene aanslag van de terrassen en ruim de garage en schuur op. Is het zicht naar de woning beperkt geworden door te groot geworden struiken of heggen, snoei deze dan terug. Plaats een paar leuke potten met planten of bloemen bij de voordeur en vervang indien nodig de deurmat. Zorg dat de gordijnen open zijn, zodat jouw huis er uitnodigend uitziet.

5.    Zorg voor een schoon en fris huis

Je denkt vast, logisch toch? Het begrip ‘schoon’ is echter voor iedereen toch net weer anders. Jouw huis kan nog zo goed opgeruimd en leuk gestyled eruit zien, als het niet schoon is of fris ruikt, dan kan dat een enorme afknapper zijn voor de koper. Het geeft een koper namelijk ook een indruk van hoe goed jij jouw huis onderhoudt. Pak de schoonmaak dus grondig aan en maak je huis van zolder tot kelder goed schoon. Besteed extra aandacht aan de keuken en het sanitair want die wil je brandschoon hebben. Grauwe vitrages of vlekken in de gordijnen? Gooi ze in de was. Heb je huisdieren? Haal de kattenbak en hondenmand weg, zowel bij het maken van de foto’s als bij de bezichtigingen.

Zorg ervoor dat het huis goed gelucht is en fris ruikt. Gebruik liever geen overheersende geurstokjes, want ook geur is heel persoonlijk. En… vergeet niet alle ramen te (laten) lappen van binnen en buiten! Schone ramen zorgen voor een fris ogend en lichter huis. Bovendien zie je echt alles op de ruiten als de zon erop staat.

6.    Zorg voor een goede fotograaf

Met de foto’s op funda wil je potentiële kopers triggeren om naar jouw huis te komen kijken. Je hebt dus een goede fotograaf nodig die echt het verschil kan maken. Het verschil tussen een goede foto en een foto met het wauw-effect! Een fotograaf die oog heeft voor detail en mooie doorkijkjes. Iemand die let op het nemen van de foto’s vanuit de juiste hoek, op de juiste hoogte én die om kan gaan met lastige lichtsituaties. Je wilt namelijk een goede weerspiegeling geven van de woning. Dit bereik je door niet alleen de ‘standaard’ foto’s van de woning en de verschillende vertrekken te maken. De bijzondere kenmerken, originele details en sfeerimpressies zijn ook belangrijk om vast te leggen.

Het is daarom van belang om een makelaar te hebben die de waarde inziet van goede fotografie. Kijk daarom, voor je een makelaar kiest, eerst even op de website van de makelaar, om een goed beeld te krijgen van de huidige woningpresentaties in de portefeuille. Je kan de makelaar natuurlijk ook vragen met welke fotograaf hij samenwerkt.

Back to Top