Belangrijke tips voor het opruimen van een woning na het overlijden van een dierbare

Belangrijke tips voor het opruimen van een woning na het overlijden van een dierbare

Het opruimen van een woning na overlijden kost veel tijd en is stressvol. Herinneringen die naar boven komen als je in de woning bent zorgen vaak voor een rollercoaster aan emoties. Het is dus niet zo vreemd als je vastloopt in het proces van opruimen en daardoor niet de gewenste voortgang boekt.

Onderstaande 7 tips geven je wat structuur en houvast tijdens deze moeilijke en verdrietige periode.

1.      Neem echt de tijd om alles goed en zorgvuldig uit te zoeken.

Het opruimen van een woning na overlijden kost veel tijd, als je zorgvuldig te werk gaat. Dit betekent alles uitzoeken en bekijken. Logisch denk je, maar in de praktijk hoor ik regelmatig dat nabestaanden spijt hebben. Spijt omdat ze toch te snel en te makkelijk te werk zijn gegaan. Onder tijdsdruk willen ze snel meters maken en hebben ze bijvoorbeeld de zolder leeggemaakt, zonder alles te bekijken. Achteraf vragen ze zich dan af of ze echt niets over het hoofd hebben gezien.

De tijd nemen om alles door te nemen is heel belangrijk. Op plekken waar je het soms niet verwacht kan je spullen van ‘emotionele’ waarde terug vinden, zoals foto’s, brieven, een oud zakhorloge of die zilveren broche. 
De ‘extra tijd’ die je neemt wordt vaak beloond met ‘vondsten’ met mooie herinneringen, die juist vaak van onbetaalbare waarde zijn.

2.     Creëer rust en overzicht met een haalbare planning.

Een nalatenschap afwikkelen is niet niks. Er moet zoveel gebeuren en je hoofd zit ‘vol’ met allemaal dingen die nog geregeld moeten worden. Een goede planning is daarom essentieel.

Begin met het opschrijven van alle dingen die gedaan moeten worden. De volgorde hierbij is (nog) niet relevant. Het belangrijkste is dat je je hoofd ‘leeg’ maakt en alle ‘to do’s’ concreet op papier zet. Ga daarna pas de lijst onderverdelen per categorie en daarna in kleinere stappen.

Maak een planning die voor jou haalbaar is. Kijk goed in jouw agenda en plan niet teveel dingen tegelijk in. Het opruimen van een woning na overlijden kost namelijk niet alleen veel tijd, maar ook veel energie. Hou hier rekening mee met de tijd die je inplant.

Plan liever de taken te ruim in zodat je tijd overhoudt, dan te krap, waardoor je in de knel komt en de planning weer opnieuw moet aanpassen. Dit zorgt alleen maar voor extra stress. Alleen met een haalbare planning creëer je overzicht en rust.

3.     Spullen van emotionele waarde kun je beter op een later moment uitzoeken.

De generatie van onze ouders hebben veel foto’s (en negatieven) bewaard in talloze fotoalbums of dozen. Dit geldt vaak ook voor brieven, ansichtkaarten en notitieboekjes.

Het kost ontzettend veel tijd om dit allemaal uit te zoeken. Daarnaast brengen foto’s herinneringen met zich mee. Fijn om op die manier terug te kunnen blikken, maar het kan ook nog (te) emotioneel zijn. Je begint bij het eerste album en voordat je het weet ben je al weer een halve dag verder.

Verzamel alle foto’s, albums en brieven en leg deze in dozen apart. Je kan beter op een later moment deze spullen van emotionele waarde uitzoeken. Neem het mee naar huis en zoek het in alle rust uit. Op deze manier hou je de focus op het opruimen van de woning zelf, wat al een hele klus is!

4.     Wacht met het leeghalen van de woning totdat deze verkocht is.

Er wordt wel eens gezegd, leeg of niet, een huis verkoopt zichzelf wel. Mijn ervaring is dat een leegstaande woning juist minder goed verkoopt. Waarom?

Een potentiële koper wil zichzelf in een huis kunnen zien wonen. Wat de mogelijkheden van een ruimte zijn is moeilijker in te schatten als de woning al leeg is. Visualiseren is anders dan een ruimte ‘ervaren’. Een ruimte oogt juist groter als er meubels in staan. Dat klinkt misschien gek, maar met meubels zijn de verhoudingen van een ruimte duidelijker omdat er referentiepunten zijn. Ruimte is goud waard bij de verkoop van een woning!

Laat (een deel van) de meubels, mooie spullen en accessoires, die de woningpresentatie ten goede komen staan. Voorkom lege boekenkasten en kale muren. Zorg dat de woning er sfeervol, gezellig en leefbaar uit blijft zien.

De bezittingen die nog in de woning blijven staan kun je al wel onderling ‘verdelen’ door ze te labelen met een (naam)sticker op een niet zichtbare plek. Als je hier toch niet mee wil of kan wachten, overweeg dan om meubels te huren, zodat je in ieder geval de belangrijkste vertrekken kan inrichten. In combinatie met de juiste aankleding en accessoires creëer je al snel een mooie woningpresentatie.

5.     Laat waardevolle bezittingen taxeren door een onafhankelijke taxateur.

Natuurlijk is het belangrijk te weten wat de (financiële) waarde is van de bezittingen. Niet alleen voor de verdeling onder de erfgenamen, maar ook als je besluit om bepaalde bezittingen te verkopen of te veilen. Laat daarom schilderijen, sieraden en antiek taxeren. Kom je andere unieke of bijzondere items tegen en twijfel je over de waarde? Vraag ook dan een onafhankelijke adviseur en/of taxateur om advies.

6.     Geef spullen waar je afstand van doet een tweede leven.

Misschien zou je gevoelsmatig het liefst alles willen bewaren van jouw overleden dierbare. In de praktijk is dit vaak niet haalbaar. Het kan lastig zijn om afstand te ‘moeten’ nemen van bepaalde bezittingen.

Wat als je wist dat deze spullen op een goede plek terecht komen? In de praktijk merk ik dat veel nabestaanden het een fijn idee vinden dat bezittingen, die ze niet kunnen bewaren, een tweede leven krijgen.

Vraag eerst aan familie of vrienden of je ze blij mee kan maken met bepaalde items. Daarnaast zijn er ook veel goede doelen en bestemmingen die erg geholpen zijn met tweedehands spullen. Het is niet alleen een mooie en duurzame oplossing, weggeven geeft ook veel voldoening!

7.     Zorg goed voor jezelf en neem op tijd een moment van rust.

Het overlijden van een dierbare zet je leven ineens helemaal op zijn kop. Ineens moet er ontzettend veel geregeld worden. Eerst de uitvaart, maar daarna wacht ook nog een nalatenschap die afgehandeld moet worden

Dit zorgt voor stress. Niet zo vreemd want in een roes van rouw en verdriet moet je beslissingen nemen over de financiën en bezittingen van iemand die er niet meer is.

Een moeilijke taak, die bovendien veel tijd kost. Naast je werk, gezin en overige (sociale) verplichtingen is er nauwelijks tijd om op te laden. Toch is het belangrijk om die momenten van rust wel te pakken. Juist nu, hoe moeilijk het misschien ook is. De emotionele rollercoaster waar je in zit kost namelijk ontzettend veel energie.

Dus ook al moet er heel veel geregeld worden, neem ook de tijd om even bij te tanken. Vind je dit nu lastig omdat je er (gevoelsmatig) alleen voor staat? Vraag dan om hulp, want je hoeft dit niet helemaal alleen te doen.

Back to Top